Egy társasház takarításának jó sorrendje

Egy társasház takarítása hatalmas felelősség, amit olykor a lakóközösség vállal magára, de sokszor születik döntés egy takarító cég mellett is. A várt eredmény szempontjából azonban (bárki is takarít) a helyes sorrend és a fókuszált ütemezés a legfontosabb.

De vajon mit is jelent és mitől függ ez egy társasház esetében?

A legfontosabb szabállyal nem árulunk zsákbamacskát, hiszen ez a föntről lefelé takarítás közismert elve, ami egy társasház esetében sincsen másként. A lámpabúrák portalanítása, a pókhálótlanítás, a kapcsolók, korlátok takarítása, valamint az ablakok tisztítása után jöhet a padlózat seprése és végül a felmosás. Így a térbeli sorrendbe belekerül egy technikai sorrend is (portalanítás után mosunk fel), de ez ismerős lehet, hiszen otthon mi is így takarítunk. Ugyanakkor egy társasház esetében jó közérzetet ad a lakóknak, ha a takarító személyzet az aulában és a liftben kezdi a napi munkáját, így a friss illat azonnal érezhető.

Ha takarító céggel dolgoztatunk és esetleg nemcsak 1, hanem 2 vagy annál több takarító is a helyszínen dolgozik, akkor ők sem a szélrózsa minden irányába fognak szétszéledni a munka során, hanem szervezetten és meghatározott ütemben haladnak társasház esetében szintről szintre. Mindenképpen szempont az együttműködés és az, hogy munkájuk kiegészítse egymást. Emiatt viszont a takarító cégek nagyobb előnyben vannak időtakarékosság szempontjából, hiszen egy profi takarító a kisebb takarításokat 2-4 óra alatt elvégzi.

Egy társasház takarítása viszont nemcsak a lépcsőházból és a liftből áll, hiszen részét képezheti a belső udvar és az utcafronton lévő járdarész is. Sorrend szempontjából általában a benti részek az elsők és utána következhet a hulladéktárolók tisztítása, kihelyezése, a belső udvarból a zöldhulladék összesöprése, zsákolása, valamint a járda tisztítása (seprés, slagozás vagy adott esetben a hó eltakarítása). A sorrendben persze alkalmazkodni kell a körülményekhez, hiszen ha a kukásautó hajnalban érkezik, akkor a kuka kihelyezését nem lehet a belső takarítási munkálatok utánra hagyni. A gondos takarító ismérve az is, ha a helyszínre megérkezve nem közlekedik szemellenzősen, és az udvaron lévő cigarettacsikkeket, eldobált szemetet rögtön összeszedi.

Nem is gondolnánk, de rengeteget számít a jó sorrend a társasházak takarítása esetében is, hiszen időt és energiát spórolunk meg vele, és az eredmény is magáért beszél! Érdemes megfontolni azonban takarító cég alkalmazását ebben az esetben, hiszen ott mindig profik dolgoznak garantálva ezzel a gyorsaságot és a minőséget, arról nem is beszélve, hogy ezzel a megoldással a lakók közötti, takarítással kapcsolatos konfliktusokat is nagy ívben elkerülhetjük.  Mi szívesen elvállaljuk a társasház takarítását, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!