takarítás

Láthatatlan szennyeződések a lakásban és tisztítási technikájuk

A takarítás majdnem mindenkiben kettős érzéseket vált ki, hiszen az eredményt mindannyian szeretjük: tiszta konyhában főzőcskézni vagy éppen a frissen takarított, üde fürdőszobában beülni egy kád forró vízbe. Ennek érdekében van, hogy órákat töltünk portörléssel, porszívózással, felmosással, a végén azonban mégsem érezzük teljesen késznek a munkánkat. Vannak ugyanis olyan látható, de mégis láthatatlan felületek otthonunkban, melyeknek tisztítása nem mindig egyértelmű és bizony sokszor kimarad.

Aggodalomra semmi ok, nézzünk ezekből néhányat és azt is megmutatjuk, hogy miként lehet ezeket hatékonyan, pillanatok alatt letakarítani!

A csempék között megbújó koszos fuga nem tűnik olyan nagy dolognak, viszont befolyásolhatja az egész helyiség megjelenését, legyen szó konyháról, fürdőszobáról vagy WC-ről. Többféleképpen varázsolhatjuk tisztává ezt a felületet: használhatunk speciális fugatisztítókat, de háztartási, természetes szereket is. A tiszta, 20%-os ecet kifejezetten közkedvelt, de a vizes szódabikarbónás massza is jó megoldás lehet. Egy ronggyal vagy használt fogkefével vidd fel a piszkos fugára, hagyd állni nagyjából 10-15 percet és utána mosd le tiszta vízzel. Ha nagyon rossz a helyzet, akkor dörzsöléssel segítheted a folyamatot, illetve fürdőszoba esetében, ha engedsz a kádba egy kis forró vizet, akkor gőz képződik, ami lazítja a szennyeződéseket. Arra érdemes ügyelni, hogy ecetet a színes fugákra ne használj, mert színfakító hatása van.

A mikrohullámú sütőt általában minden nap használjuk, nem olyan konyhai eszköz, amit csak egy-egy kenyér vagy sütemény elkészítéséhez veszünk elő. Emiatt viszont pillanatok alatt el tud szennyeződni, gondoljunk csak a finom bolognai spagettire vagy a csirkepörköltre, amit múltkor melegítettünk benne. A bonyolult szerkezete és a nehezen elérhető részei miatt azonban a mikro ajtajának becsukásával inkább elfelejtenénk ezt a problémát. Nem is gondolnánk, de a mikrohullámú sütőt nagyon is könnyű tisztítani, hiszen kihasználhatjuk a melegítő funkcióját! Miután kisöpörtük a morzsákat és letakarítottuk a forgó üvegtálat, tegyünk be vízzel higított citromlevet, ecetet vagy egy kis mosogatószert és forraljuk fel. Lekapcsolás után még hagyjuk benne nagyjából negyed óráig, akkor jó eséllyel a legtöbb szennyeződést ki tudjuk törölni belőle. Ha különböző citrusféléket használunk, akkor pedig még az illata is csodás lesz!

Ha lakásunk falain, a meleg és párás idő miatt felüti fejét a penész, akkor azzal bizony foglalkoznunk kell, hiszen nemcsak látványban csúfítja el otthonunk különböző részeit, de még egészségkárosító hatása is van. Nem olyan bonyolult megszabadulni tőle, viszont hosszú távon érdemes bevezetni néhány változtatást: szellőztessünk gyakrabban és a kritikus szobába érdemes lehet egy párátlanító eszközt is beszerezni. Ha már kialakult a penész, de nem szeretnénk első körben erre használatos, bolti vegyszereket alkalmazni, akkor használhatjuk a jól bevált ecetet, higított fehérítőt vagy nátrium perkarbonátot (szintén fehérítő hatású) vagy esetleg szalmiákszeszt. Utóbbival óvatosan kell bánni az ammónia tartalma miatt! Ezeket dolgozzuk el a felületen és hagyjuk megszáradni, de minden esetben használjunk gumikesztyűt és esetleg maszkot is. Azt mindenképp érdemes megfontolni, hogy a penész eltüntetése után szükségünk van-e adott falfelületen egy kisebb helyreállításra, csiszolásra, festésre, hogy tartós legyen az eredmény.

A lakás takarítása nem feltétlenül közkedvelt feladat, hiszen időt és energiát vesz el, a tiszta és egészséges otthon azonban mindig jó érzéssel tölti el az embert és jobban megy benne a munka, kellemesebb a pihenés. Mi szívesen vesszük le ezt a terhet a válladról és nálunk az eredmény miatt sem kell aggódnod! Keress bátran elérhetőségeinken!