társasház takarítás

Hogyan válasszunk takarító céget!

Biztosan ismered azt az érzést, mikor belépsz egy épületbe és legszívesebben inkább lebegve közlekednél, vagy mikor egy építkezés utáni takarítást követően nem tudod eldönteni, hogy már befejezték-e vagy sem… Mármint a takarítást.
Egy takarító cég kiválasztása egyáltalán nem napi rutinfeladat, és maga a takarítás sem egy előre kipróbálható termék. A szolgáltatás igénybevétele előtt kell döntést hoznunk, de mégis mi alapján?

Csokorba szedtünk néhány gondolatot, hogy merre érdemes elindulnod, ha a takarítással kapcsolatban céges szinten, nagyban gondolkodsz.

Ha nincs a kezünkben egy jó ajánlás, akkor valószínűleg a neten fogunk keresgélni, így egy jó honlap már sokat elmond. Bár ezzel általában nem szoktak egyetérteni, hiszen mondani bármit lehet. Ugyanakkor egy igényes, informatív weboldalon olyan kulcsfontosságú tények is kiderülnek, hogy az adott cég vállal-e garanciát vagy hány év szakmai tapasztalata van. Érdemes lehet bekukkantani a nemzeti cégtárba is, ahol nyilvánosan is megtudhatod a kiszemelt cégről, hogy hányadán áll.

A honlapok átböngészése után viszont a kapcsolatfelvétel következik. Az unalomig szajkózott gördülékeny kommunikáció ebben az esetben sem elvetendő szempont, hiszen ha egy céggel már az elején nem lehet beszélni telefonon és az e-mailekre is csak napok, hetek múlva válaszol, akkor mi lesz majd később?

Az árajánlat adásának mikéntje is sokat elárul egy takarító cégről! Ha ezek között van olyan, ami csupán négyzetméter alapon, látatlanba készült vagy esetleg pusztán az óradíjat tartalmazza, azt nyugodt szívvel kidobhatjuk. Ugyanis egy lelkiismeretes, korrekt cég személyesen szeretné felmérni a terepet, mielőtt árajánlatot készít a számodra. Nyilván kellenek olyan alapadatok, hogy mekkora területről, vagy éppen milyen típusú épületről van szó, de ez nem elég.

Már az elején tisztázni kell, hogy milyen vegyszerekkel, eszközparkkal dolgozik az adott csapat. Nem érdemes belefutni olyan helyzetbe, hogy a takarítók kis teljesítményű gépekkel akarják elvégezni a feladatot vagy éppen abba, hogy nem is hoznak tisztítószereket, csak azzal dolgoznak, amit találnak. A vegyszerhasználat kifejezetten kardinális kérdés, hiszen a kényesebb takarítandó felületek rövidtávon is rongálódhatnak emiatt. Ráadásul egyre több takarítással foglalkozó cég emeli ki a környezetbarát és korszerű tisztítási módszereit, ami fontos tényező.

Egy parkoló- vagy egy társasház takarítása nagy felelősség nemcsak a takarító cégnek, de annak is, aki kiadta a munkát. Így érdemes referenciát kérni és konkrétan fel is keresni az előző megrendelőket. Egy magas minőségben működő cég büszkén fog elérhetőségeket adni. A szabályos működés és szakszerűség mellett a garancia vállalása az egyik legfontosabb kitétel, ha már a szerződés írásánál tartotok. Ha egy épületnek (a tisztaság tekintetében) meg kell felelnie bizonyos törvényi előírásoknak, akkor úgy korrekt, ha a takarítást elvégző cég vállalja a felelősséget, ha egy ellenőrzés miatt büntetésre kerülne a sor. Egy jól működő cégnél ezt már az elején le fogjátok tisztázni.

Ez a kiválasztási procedúra ugyan munkás feladat, de akár rövid-, akár hosszú távra választunk takarító céget, mindenképpen megéri az energiabefektetést, hiszen csak egyszer kell jól dönteni, miért ne lehetne az az első.