takarítás

Mire érdemes odafigyelni társasház takarításnál!

A tiszta, rendezett társasház esztétikus, kellemes érzetet és jó benyomást kelt az ott élők számára. Napjainkban egyre többen dolgoznak távmunkában vagy home office-ban, sokan saját otthonukban fogadják munkatársaikat, ügyfeleiket. Valljuk be, egy koszos, ápolatlan, kellemetlen látványt és -szagot árasztó épületbe senki nem lép be szívesen.

Egy társasház valamennyi közös területe rendszeres takarításra szorul, azonban bizonyosterületeket gyakrabban használunk, így könnyebben, gyorsabban koszolódnak. A főbejárattól a liftekig, a liftkabinokat, a lépcsőket és lépcsőfordulókat tisztán kell tartani, a földszinttől a legfelső emeletig. Nem szabad ám megfeledkezni az alagsori részről sem, hiszen jellemzően a hátsó bejárat ezen az útvonalon keresztül közelíthető meg.

Annak érdekében, hogy a szóban forgó társasház jó hírnevet szerezzen magának a tiszta környezetnek köszönhetően, összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni társasházak takarítása során.

Legyenek részletezve a feladatok

Tüzet oltani lehet, de sokkal könnyebb megelőzni. Nem szabad hagyni, hogy a ház közös területein eluralkodjon a káosz – vagyis a kosz. Legyen egy jól megtervezett napi, valamint heti ütemterved, amely részletesen tartalmazza a különböző helyiségek tisztításának feladatait. Ez tökéletes alapként szolgál ahhoz, hogy egy jól működő rendszer alakuljon ki, ezáltal mind egyszerűbb megoldani a váratlanul felmerülő helyzeteket.

Ne feledkezz el a lábtörlőkről

A padlózat takarításának elengedhetetlen része a közösségi területeken kihelyezett – úgymint főbejáratok, lépcsők – lábtörlők, ipari szőnyegek rendszeres és alapos tisztítása. Ezeket napi szinten szükséges porszívózni, foltok esetén speciális szőnyegtisztítóval kezelni.

Legyen tiszta a padló

A közösségi helyiségek padlóját gyakran fel kell seperni, illetve felmosni. Esős időszakban, továbbá az őszi-téli hónapokban még nagyobb figyelmet kell fordítani ezekre a területekre. Ezáltal számos baleset megelőzhető, hiszen nagymértékben csökken az elcsúszások kockázata.

Ablak-, ajtótisztítás

Szakszerű tisztítást igényelnek az ajtók, csakúgy, mint az ablakok. Nemcsak esztétikum, hanem az adott felület tartóssága szempontjából is kiemelten fontos rendszeres takarításuk. Magában foglalja a keret, küszöb és kilincsek tisztítását. A tiszta üvegfelületek által több természetes fény szűrődik az épületbe, mely jó légkört biztosít, ráadásul a növényeknek is kedvezünk.

Liftek, lépcsőházak, közös mellékhelyiségek

Kiemelt fontosságú ezen helyiségek higiéniája. Rendszeresen és gyakran használják, így kellő körültekintést, alapos takarítást és fertőtlenítést igényelnek, melybe beletartozik a korlátok és fogantyúk kezelése is. A falak állapota rendkívül fontos, nem gondolnád, mennyi por, kosz, pókháló tapad meg a falak felületén.

Megfelelő eszközök és tisztítószerek

A hatékony és eredményes munkavégzést nagyban befolyásolják a használt eszközök és tisztítószerek. Az adott szennyeződésnek megfelelő típusú szerrel és módszerrel végzett tisztítás nemcsak kevesebb időt igényel, de tartósabb is.

Ugye, mennyi mindenre kiterjed egy társasház takarítása? S mindehhez hozzátartozik még a szeméttárolók, a házhoz tartozó zöld területek, valamint a járda – évszakhoz igazodó – rendben tartása. Nagyban befolyásolják az épület megjelenését, javítják az összképet.

Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, bizalomgerjesztő, kellemes látványtnyújtó épületet tartanál fenn kívül-belül, bízd profikra a takarítást!